18 Ekim 2016 Salı

Bakir ve alasimlarinda gorulen bozulmalar

Doğada serbest halde bulunan bakır, insanın ilk kullandığı madenIerden biridir. Saf haldeyken yumuşak olduğundan kolaylıkla işlenir. Fakat bu yumuşaklığından dolayı dayanıksızdır. Bakıra sertlik ve dayanıklılık vermek amacıyla içine başka metaller katılarak bakır alaşımları elde edilmiştir. Yaklaşık olarak M.Ö. 3500 yıllarında yumuşak metal halindeki bakıra kalay katılarak tunç (bronz), yine bakıra çinko karıştırılarak pirinç gibi alaşımlardan; paralar ve çeşitli eşyalar yapılmıştır.

KLORÜRLER: Endüstri alanlarında, deniz kenarlarında bulunan bakır ve alaşımları üzerinde görülen bozulmalar Atmosferdeki fazla klorür gazının nemli ve oksijenli ortamda metale etki etmesinden dolayı meydana gelirler (Klorür).Bakır önce klorürle birleşerek Bakır bir Klorürü oluşturur .Bakır bir Klorür atmosferdeki nem ve fazla oksijenle reaksiyona girip Bazik Bakır Klorürü meydana getirir. Bu Bronz hastalığı denilen PARATAKAMİT adı altında açıklanır. Ve zümrüt yeşili rengindedir.
Paratakamit örneği

Ayrıca atmosferde oluşan klorür gazı ile suyun birleşmesinden meydana gelen zayıf da olsa klorür gazı ,klorür asidi, oksijenin bulunduğu ortamda metalik bakırla reaksiyona girerek Bakır bir Klorürü oluşturur. Bu bir tür bakır hastalığıdır ve yeşil renktedir. Yine oksijenli ortamdaki Klorür asidi rutubetli ortamda Bakır Oksitle reaksiyona girip Bazik bakır klorürü oluşturur.
Ayrıca klorür asidi rutubetli ortamda Bazik bakır karbonatla reaksiyona girip yine bakır hastalığı olan Bazik bakır klorürü oluşturur. Bu oluşumların tekrarlanmasıyla bozulmalar süreklilik kazanır. Toprak altındaki eserlerde de çevrede klorür bulunduğunda atmosferdeki gibi bozulma olur. Bu yüzeyde hızlı derinde yavaştır.
SÜLFATLAR: Endüstri alanlarında ve yoğun yerleşme yerlerindeki atmosferdeki normalin üstündeki Kükürt Dioksit, oksijenli ve rutubetli ortamda Bakırla reaksiyona girerek önce Bakır Bir Oksidi daha sonra Bazik Bakır Sülfatı oluşturur. Bakır Bazik Sülfat genellikle yeşil renktedir. Toprak altında görülmez.
SÜLFÜRLER: Endüstri alanlarında ve bataklık bölgelerde bulunan Kükürtlü Hidrojen gazı Bakır eserlerle bir arada bulunduğunda yüzeyde siyah bir tabaka oluşur. Ancak Kükürt Hidrojen Bakırlara Kükürt Di Oksitten daha az etki eder. Ayrıca ortamda rutubetin bulunması halinde Bazik Bakır Sülfat meydana gelir.
NİTRATLAR: Endüstri alanlarında Amonyak gazının bulunduğu zamanlarda Bakır Nitrat meydana gelir. Ayrıca ortamda Kükürt Di Oksit su ve Oksijeninde yer alması halinde önce Amonyum Sülfat oluşur, daha sonra Amonyum Sülfat Bakırla reaksiyona girerek korozyon yapıcı olan yeşil kristalli Bakır Nitratı ve Bakır Sülfatı meydana getirir. Atmosferde Nitrik asit oluşturan Azot Di Oksit ,su ve Oksijenin bulunduğunda bakırların yüzeyinde bakırların yüzeyinde Bazik Bakır Nitrat oluşur.

KARBONATLAR: Atmosferde oksijen, azot, az miktarda argon ve değişik miktarlarda Karbon Di Oksit ve nem vardır. Bu arada Karbon Di Oksit ve nemin normalin üzerinde olması halinde bunlar bakır oksitle reaksiyona girerek Bazik Bakır Karbonatı oluşturur. Bunlardan MALAHİT yeşil, AZURİT mavi renklidir.

Mikroskop altında azurit görünümü
malahit örneği



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder