29 Eylül 2016 Perşembe

Turkiye'de Restorasyon ve Konservasyon


Taşınabilir ve taşınmaz kültür varlıklarını gelecek nesillere aktarmak için yapılan koruma çalışmalarına ve alınan önlemlere konservasyon denir.
Kültür varlıklarının aslına uygun olarak, asli malzemeden, asli yapım tekniğinden ve özgünlüğünden faydalanarak, mümkün olduğu kadar az müdahale ile koruyarak onarılmasına ise restorasyon denir.
Kültür varlıkları yönünden  oldukça zengin olan ülkemizde kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi amacıyla yasalar çıkarılmış ve konu ile ilgili kurumlar oluşturulmuştur. Türkiye'deki kültür varlıklarının korunması amacına yönelik ilk düzenleme 1906 tarihinde yürürlüğe konulan “4. Asar-ı Atika Nizamnamesi” dir. 1914 yılında çıkarılan “Muhafaza-i Abidat Nizamnamesi” ile de taşınmaz kültür varlıklarının korunması amaçlanmıştır. Cumhuriyet döneminde 1931 yılında eski  eserlerin korunma önlemlerinin belirlenmesi amacıyla bir komisyon kurulmuştur. Korumanın çevre boyutunun gündeme gelmesi ise, 1944 yılında “Eski Eserler ve Müzeler Birinci Danışma Komisyonu’nun toplanmasıyla olmuştur. 1951 yılında bir yasa ile kurulan “Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu”, koruma ile ilgili ilkeleri ve müdahale biçimlerini belirlemek, proje bazında karar vermek gibi görevler üstlenmiştir. 1973 yılında, kültür ve tabiat varlıklarının korunması, bakımı ve değerlendirilmesine ilişkin çağdaş kavram ve yaklaşımları içeren “Eski Eserler Yasası” yürürlüğe girmiştir. 1983 yılında çıkarılan “2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu” ve bu kanundaki bazı değişikliklere ilişkin 1987 yılında çıkarılan 3386 sayılı Kanun ile de taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili tanımlar geliştirilmiş, karar ve denetim mekanizması olarak koruma kurulları oluşturulmuştur.
            Türkiye’de restorasyon ve konservasyon çalışmalarında yetkili 7 adet kurum bulunmaktadır; Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları Rölöve ve Anıtlar Müdürlükleri, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlükleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB), Milli Saraylar Daire Başkanlığı

Ülkemizde restorasyon konservasyon alanında lisans düzeyinde 4 yıllık eğitim veren 5 üniversite ön lisans düzeyinde 2 yıllık eğitim veren 48 Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır.